Így támogatja a pályakezdő művészeket a Déryné Program

A Déryné Program Barangoló nevű alprogramja fiatal előadóművészeknek, kőszínházi struktúrán kívüli alkotóközösségeknek nyújt lehetőséget és szakmai támogatást ötleteik megvalósításához. Az alprogramra jelentkezni saját előadástervekkel lehet.

A fiatal alkotóközösségek helyzetbe hozása finanszírozással és mentorprogrammal történik, lehetőséget teremtve a résztvevők számára a nevük és a munkájuk szélesebb körben való megismertetésére. A Barangoló alprogram keretében megvalósult előadásoknak kiemelt lehetősége van bekerülni az Országjárás és a Vándorszínház alprogramba. A program fontos eleme továbbá annak a képességnek a megteremtése és átadása, amely által az ötletből megvalósult produktum válik.

 

Az alprogramra jelentkezni saját, valamint a megadott témákhoz kapcsolódó előadástervekkel lehet, melyek közül a szakmai bizottság és a mentorok válogatják ki a programba bekerülőket. A jelentkezések elbírálása háromlépcsős rendszerben történik: a formai befogadást a szakmai bizottság tartalmi szempontok szerint meghozott szűrése követi, végül az utolsó fordulóban a jelentkezővel való személyes találkozó keretében a mentorok és a szakmai bizottság delegált tagjai döntenek az előadástervekről.

Idén, műfaját tekintve a kifejezetten hiánypótló, 14-18 éves korosztály számára szóló ifjúsági előadások létrehozása a cél.

A Barangoló alprogram keretein belül a bekerült jelentkezőknek a Déryné Program biztosítja a próbafolyamatra vonatkozó költségeket és projektenként egy-egy mentort, akik a kiválasztott előadástervek megvalósítását segítik. Az alprogram vezetője Resetár Dániel.

A mentorok személye:

  • Bakos-Kiss Gábor (Jászai Mari-díjas színművész)
  • Kozma András (Hevesi Sándor-díjas dramaturg-műfordító)
  • Kulcsár Edit (dramaturg, kulturális menedzser)
  • Lukácsy György (szerkesztő, filmkritikus)
  • Resetár Dániel (színész, drámajáték-vezető, a martonvásári MASZK egyesület elnöke)

Az első körben hat jelentkező kapott lehetőséget, így a Forrás Néptáncegyüttes Magyarok Öröksége Alapítvány (Forrás Néptáncegyüttes: Mestermunka), az Óvóhely Kultúrbunker (Solymos Tamás: Nélküled), a Szegedi Pinceszínház (Csokonai Vitéz Mihály: Vitéz László és Karnyóné), a Színészek Kulturális Egyesület (Csoóri Sándor, Nagy László és Szécsi Margit műveiből Solymos Tamás válogatta: Egyetlen szóból is tudok), a KOHO Egyesület (KOHO Egyesület: Függvények), valamint az Ördögkatlan Egyesület (Ördögkatlan Egyesület: Béke! Avagy a nagy Dionűszia) már megkezdte a munkát.

KOHO Egyesület: Függvények – fotó: Juhász Éva

2020 októberében ismét ülés tartottak a mentorok, ahol újabb hat jelentkező került be a Barangoló alprogramba, és kezdheti el megvalósítani az általa megálmodott produkciót. A Martonvásári Önkormányzat színeiben Szilvási Dániel rendező Tóth Ede népszínművének Örkény István általi átdolgozását, A falu rossza című előadás létrehozását fogja irányítani. A konyári Művelődési és Ifjúsági Ház, Könyvtár, Kurucz Albert Falumúzeum Örkény István Tóték című darabjának megvalósításával jelentkezett és nyert felvételt az alprogramba. A békéscsabai Meseházi Alapítvány Schéner Mihály munkássága által ihletett előadás létrehozására kapott lehetőséget.

A pécsi Janus Egyetemi Színház stúdiószínházát, az Oberon Társulatot Bündeltanz/Batyutánc munkacímű előadástervével választottak be a bírálók. Az 1954-ben alakult Bihari János Táncegyüttes egy egyrészes előadást álmodott meg, Határtalan címmel. A hatodik beválasztott előadásterv az Apolló Kulturális Egyesület alkotóinak közreműködésével jön létre, akik Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét dolgozzák fel bábelőadás formájában.

A Barangoló alprogramba bekerült előadástervek közül idén eddig két produkciót mutattak be, és egy harmadik darab színre vitelét is tervezik. A többi előadás bemutatójára 2021-ben kerül sor.

forrás: https://papageno.hu/featured/2020/11/igy-tamogatja-a-palyakezdo-muveszeket-a-deryne-program/