Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas

Jászai Mari-díj állami kitüntetés,amelyet 1992 óta március 15-én ítélnek oda a színművészeti és színháztudományi területen kiemelkedőt alkotóknak.Névadója Jászai Mari, a drámai színjátszás nagy művésze volt. Idén nyolc alkotó vehette át az elismerést, köztük társulatunk tagja, Tarpai Viktória is.

Milyen érzés volt megtudni, hogy Te is esélyes vagy Jászai Mari-díjra?

Felemelő érzés volt, nem mindennapi. Többször visszaolvastam a levelet, hogy valóban jól láttam-e.

Mi volt a díjazás menete?

Novemberben kaptam értesítést, hogy felterjesztettek a díjra. Kértek tőlem egy részletes szakmai önéletrajzot, és egy beleegyező nyilatkozatot. Aztán jött a várakozás.

Nehéz volt magadban tartani a nagy hírt?

Nem, nem volt nehéz, tudok titkolt tartani. 🙂 És akkor szeretem mondani a hoppot, ha átugrottam az árkot. De a vége felé azért egy-két embernek elárultam az örömömet, hogy jelöltek.

Számítottál a díjra?

Sok minden kavargott bennem, a de jó lenne érzéstől, az úgy lesz,ahogy lennie kell érzésig.

Mit jelent számodra emberileg és szakmailag ez a díj?

Szakmailag mindenképp elismerést. Lendületet, hogy szívvel-lélekkel és szenvedéllyel csináljam tovább a hivatásomat. Egy nem mindennapi színházi emberről kapta nevét a díj, nemzetünk egyik legkiemelkedőbb színészóriásáról. Emberileg számomra kihívás, hogy méltó legyek az ő szellemiségéhez. Nem érzek megnyugvást, nem gondolom, hogy innentől lógathatom a lábam. Szeretnék hasznos tagja legyek a színházi és a társadalmi életnek is. A díj engem felelősségre és alázatra tanít.