A János vitézzel debütált a Déryné Program társulata

A Déryné Program társulata két saját előadást mutatott be 2020-ban, amelyek közül az első Petőfi Sándor népszerű műve, a János vitéz volt.

A Déryné Program produkciója rendhagyó formában, bő óra leforgása alatt mutatja be a nézők számára Petőfi Sándor klasszikusát. Az előadás nemcsak az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt lendületes, fiatalos játékmódjával.

 

A Berettyán Nándor által rendezett előadás premierjét 2020. augusztus 8-án, Sátoraljaújhelyen tartották. Azóta 18 alkalommal láthatta a közönség, többek között olyan kistelepüléseken is, mint Géberjén, Mátraderecske, Kemecse vagy Nagyszékely.

„A János vitéz több szempontból is ideális választás volt” – értékelték a program szervezői. „Egyrészt a nézők, befogadóhelyek könnyebben szavaznak bizalmat egy ismert címnek – a János vitéz pedig azon felül, hogy ismert mű, kötelező tananyag is az iskolákban. Első körben fontos volt egy ilyen alkotást vinni az embereknek, hogy nyitottak legyenek az előadásra, hogy minél többen eljöjjenek, és ezáltal nemcsak az előadással, hanem magával a Déryné Társulattal is megismerkedjenek, »összebarátkozzanak«.”

A szervezők elmondták, hogy a János vitéz abból a szempontból is jó választásnak bizonyult, hogy minden korosztályt meg tudott szólítani. „Mivel a mű kötelező olvasmány is, a legtöbb néző ismerte Petőfi Sándor alkotását, és külön élvezetet jelentett számukra, hogy a történetet egy egészen új megvilágításban láthatják.”

A mátraderecskei előadás kapcsán az alábbi történetet is megosztották a program szervezői:

„Egy sportpályán volt lehetőségünk a fellépésre. Megkerestük a legalkalmasabb területet, egy fás, bokros részt, ahol kialakítottuk a játékteret. Építés közben hallottuk, hogy a faluban a hangosbemondó többször is értesítette a lakosságot az esti előadásról. Időutazás volt, mert ilyet manapság nemigen tapasztal az ember. De kiválóan működött a dolog, az előadás előtt fél órával elkezdtek szivárogni a nézők. Kicsik, nagyok, idősek, vegyesen. A kikészített padok, székek kevésnek bizonyultak, így egyre-másra előkerültek az ülőalkalmatosságok. A gyerekek a földre kuporodtak, volt, aki állva nézte végig a produkciót. Közben ránk esteledett, a színpadi fények parádésan mutattak a fák között. Mindenki nagyon élvezte az előadást, aminek tapssal, nevetgéléssel, visszafojtott lélegzettel jelét is adták. A tapsrend végén még sokáig ottmaradt a közönség, hogy beszélhessenek velünk, hogy megköszönjék, hogy egy kicsit benne maradjanak az élményben.”

Részlet a János vitéz c. előadásból – fotó: Molnár Luca/ Déryné Program

Szereposztás:

Jancsi – HORVÁTH MÁRK

Iluska – VAS JUDIT GIGI

Boszorkány – LOSONCZI KATA

Huszárkapitány – JANKA BARNABÁS

Francia király – IVASKOVICS VIKTOR

Francia királylány – TARPAI VIKTÓRIA

Zsiványvezér, huszár – SZÉPLAKY GÉZA

Gazda, zsivány, huszár – TURI BÁLINT

Gazdaasszony, magyar lány, francia lány – SZEMERÉDI BERNADETT

Öreg halász, zsivány, huszár – DÁNYI KRISZTIÁN

Török vezér, zsivány – HABODÁSZ ISTVÁN

Zsivány, huszár, török – HAVASI PÉTER

Szerecsen király, magyar lány, francia lány – GULYÁS GABRIELLA

Zsivány, huszár, török – KÁRPÁTI BARNABÁS

 

Jelmez – GYÖNGYÖSI RENÁTA

RENDEZŐ – BERETTYÁN NÁNDOR

forrás: https://papageno.hu/featured/2021/02/a-janos-vitezzel-debutalt-a-deryne-program-tarsulata/