Folyamatos a jelentkezés a Déryné Program Országjárás alprogramjába

A szakmai bizottság legközelebb márciusban dönt újabb előadások utaztatásáról

59 repertoáron lévő előadás, 112 vendégjáték, több, mint 17.000 néző – ilyen eredményekkel zárta a 2020-as évet a Déryné Program, pedig a járványhelyzet miatt az előadások jelentős része itt is elmaradt.

Az alprogramba való jelentkezést két irányból várják a Program szervezői: egyrészt azoktól az intézményektől, állandó vagy időszakos játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni; másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás-ajánlatok érkezésére számítanak.

Az Országjárás alprogram vállalása, hogy a produkciószervezés és lebonyolítás minden elemében tevőlegesen részt vesz, koordinálva és segítve a folyamatokat. A vendégjáték megvalósulásának költségeit elbírálás alapján jelentős részben fedezi a program.

Az előadások Országjárás alprogramba való bekerülésének fő szempontjai az előadás minősége, utaztathatósága, prioritást élveznek a magyar szerzők műveiből készült, közösségépítő üzenettel bíró előadások, valamint vizsgálják a produkció költségének realitását.

Eddig több, mint 400 jelentkezés érkezett alkotói oldalról, de a regisztráció folyamatos, mivel a szervezők szeretnék, ha még színesebb lenne a paletta. A szakmai bizottság évente háromszor, legközelebb márciusban ül össze, hogy döntsön az újonnan regisztrált előadásokról. Azon előadások programba való bekerüléséről hoznak most döntést, amelyekkel március 1. 24:00-ig jelentkeznek a már megszokott módon az alkotók.

A magyar kulturális életben való részvétel amellett, hogy a személyes fejlődés fontos összetevője, az életminőséget is erősen meghatározza. A Déryné Program koordinációs szerepet vállal a lakosság részvétele és a kulturális szokások minőségi fejlesztése terén.